V nedeľu otvoria výstavu o umučení bohoslovca J. Havlíka komunistickým režimom

25.02.2012 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) – Prísne tajné dokumenty z čias komunizmu o osude jedného mladého človeka budú zverejnené na výstave v objekte Kostola sv. Vincenta de Paul v bratislavskom Ružinove. Expozíciu s názvom \"Ján Havlík dvojnásobný odsúdenec za vieru\" otvoria v nedeľu 26. februára o 18.00 h.

Jeho vyšetrovací, súdny, väzenský a trestný spis, dobové fotografie a ďalšie dokumenty o násilne ukončenom živote bohoslovca Misijnej spoločnosti, umučeného komunistickým režimom, sú z rôznych štátnych a rodinných archívov. Medzi nimi zápisnica o odvolávacom pojednávaní na Najvyššom súde v Prahe 11.6.1953, v ktorom obvinený Havlík uvádza, že jeho konečný cieľ bol stať sa kňazom.

Podľa autorky výstavy Heleny Slávikovej–Rabarovej maturant Ján Havlík z Duboviec na Záhorí vystupuje z našich nedávnych dejín ako výnimočný zjav a prototyp mladého človeka, ktorý pre vernosť viere a svojmu povolaniu prežil temer celý život v žalároch a baniach československého gulagu. Doteraz ohromuje svet nenásilnosťou a zároveň dôslednosťou odporu voči zlu. Totalitný režim ho odsúdil dvakrát - v Nitre do Jáchymovských uránových baní za to, že tajne študoval teológiu a v Prahe do väzenia za to, že maril úradnú prevýchovu väzňov.

Jeho prípad je výnimočný aj tým, že zo svojich samoväzieb dokázal rozhýbať vtedajší mocenský aparát a sústavnými, legitímnymi písomnými žiadosťami, odvolaniami a sťažnosťami doviesť totalitnú moc k tomu, že s ním celé desaťročie úradne komunikovala formou písomných rozhodnutí, vyhlásení a nariadení. Dnes tieto dokumenty vypovedajú pravdu o zločinnosti komunistického totalitného režimu a o ušľachtilosti, odvahe a sile viery Havlíka.

\"Preto sa stali predmetom našej výstavy. Jej súčasťou sú písomné svedectvá ľudí, ktorí Janka Havlíka poznali, milovali a mnohí z nich s ním trpeli vo väzení. Aj vďaka nim sa Prísne tajné stalo verejne známym a pravda vyšla na svetlo Božie, aby svietila na cestu nám ostatným,\" zdôvodňuje Sláviková-Rabarová.
 

Vyberte región